fbpx

World Interiors News Awards 2020

by Madelein
World Interiors News Awards 2020

The World Interiors News Awards were recently announced via a digital ceremony in line with the continuing Covid-19 restrictions. Participation, according to the organisers, was phenomenal despite the pandemic.

Senior Events Manager for Haymarket Events, Shakira Browne, comments, “We had a really positive response to our call for entries and received projects from all around the world. We were delighted by the diversity and high calibre of the submissions this year.”

The Grand Prix went to Atelier tao+c for the renovation of the Shanghai Fengyuzhu Culture Centre’s Capsule Hostel and Bookstore in the village of Qinglongwu.

It is an old house with a wooden structure and mud walls, entrenched along a road in the village, facing the green mountains in the south and east and a lower courtyard in the north.

The architects regenerated the old 232m² building into a capsule hostel that can accommodate 20 people. The 7.2-metre high two-story space includes a community bookstore and library.

When converting the old building into a mix-use space, the biggest challenge was to ensure the privacy of the accommodation area while giving openness and continuity to the public areas within such a compact space.

To enable this, the architect removed the original floors and partition walls, and opened the ground floor for the library by placing two independent “floating” structures above it.

Inspirational revamp

Each of the sections is equipped with 10 capsule rooms and one bathroom, separated for male and female guests.

Instead of a regular floor height, the floating mass was divided into heights of 1.35 metres, which allowed people to sit in the capsule rooms hidden behind the bookshelves. The split and staggered floor slabs formed a few “double-height” spaces in the accommodation areas for guests to walk through.

The idea of “buildings inside the building” blurs the boundaries of various spaces and forms a balance between the privacy of the “floating” accommodation area and the openness of the public space on the ground floor.

Given the amazing natural landscape at the east end of the building, the architect opened the whole gable wall on this side and embedded a transparent structure of wooden frames and corrugated polycarbonate panels, introducing the green forests into the interior.

Atelier tao+c is an architecture and interior design team based in Shanghai which was founded in 2016. The practice works on projects of varying typologies, especially renewal projects. Employing simple and elementary forms, clear proportions and sectional variation, they experiment with materials, details and combine different disciplines – architecture, interiors and product design – to deliver poetic solutions.

Project credits:
• City – Tonglu, Zhejiang Province
• Client – Shanghai Feng yu zhu Culture Technology Co. Ltd.
• Completion Date – August 2019
• Gross Floor Area – 232m²
• Cost – $570 000
• Architects – Atelier tao+c
• Design team – Tao Liu, Chunyan Cai, Guoxiong Liu, Lihui Han
• Main Contractor – Du Construction
• Photo Credits – Sheng Liang Su

For more details visit: https://www.worldinteriorsnewsawards.com/.

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/floorsfreemag
Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/register/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like