fbpx

The Renaissance of Montreal’s living museum

by Madelein
The Renaissance of Montreal’s living museum

“An architectural concept that awakens the senses and fuses science, art and emotion.”

The Biodome is Montreal’s newly designed science museum, designed as a sensory and visual masterpiece by Montreal-based multidisciplinary architectural firm KANVA. This firm’s work is at the forefront of thinking, imagining, drawing and constructing collective spaces. In the Biodome they have created an immersive visitor’s experience, which is authentic to the environment of the multiple ecosystems.

Housed in the former Velodrome, which was originally constructed for the Montréal 1976 Olympic Games, the Biodome opened in 1992 and is a jewel in the crown of a consortium of facilities that collectively account for the most visited museum spaces in Canada. After winning an international architectural competition in 2014, KANVA, which was co-founded by Rami Bebawi and Tudor Radulescu, was commissioned for the $25 million project by Space for Life, the body charged with overseeing operations of the Biodome, Planetarium, Insectarium and Botanical Garden.

“Our mandate was to enhance the immersive experience between visitors and the museum’s distinct ecosystems, as well as to transform the building’s public spaces,” notes Rami Bebawi, a partner at KANVA and the project’s lead architect. “In doing so, we proudly embraced the role that the Biodome plays in sensitising humans to the intricacies of natural environments, particularly in the current context of climate change and the importance of understanding its effects.”

Extraordinary complexity

From the onset, KANVA studied the tremendous complexity of the building, a living entity comprised of ecosystems and extraordinarily complex machinery that is critical to supporting life. They realised that any type of intervention would need to be very delicate, and that a global strategy to the scale of the mandate would require careful coordination and the management of numerous micro interventions. Every decision required consultations across multiple disciplines, and it became a truly collaborative effort that embraced KANVA’s storyline.

Photo credit: Marc Cramer

“Everybody understood the global vision, and they carried that understanding with them in the spirit of collaboration,” says Bebawi. “It was a very inspirational experience that will serve as a model for better addressing environmental issues in design in the future.”

From an organisational perspective, KANVA began by targeting spaces that could be transformed in ways that would maximise the value of the building’s architectural heritage. The carving of a new core combined with the demolition of the particularly low ceiling at the entrance of the building allows visitors to appreciate the impressive scale of the existing space. In gutting the existing ceiling, KANVA opened the space skyward to the building’s extraordinary roof, composed of massive skylight panels that infuse an abundance of natural light.

A living skin

With a massive open space now forming the core between the ecosystems, KANVA parametrically designed a living skin that they could wrap around the ecosystems, and which would serve as a guiding accompaniment to visitors. With exceptionally complicated structural engineering, the installation of the prefabricated pure white, biophilic skin was a monumental task.

With no room for error, the skin was curved and stretched around a bowed aluminium structure, using tension, cantilevering and triangular beams for suspension, and itself anchored to a primary steel structure. Mechanical junctions were also incorporated to accommodate a variety of movements and allow for on-site adjustments.

The translucent skin harmoniously interacts with the skylights above, with bevelled horizons that elicit a sense of calm and infinity. The new core also amplifies the sensorial experience of visitors transitioning from its pure neutrality to the multi-sensorial discovery of its adjacent ecosystems.

“It’s a very powerful tool, half a kilometre in length and rising nearly four storeys,” explains Bebawi. “It’s extremely emblematic of the space, and the white purity beautifully highlights and contrasts the original structural concrete.”

Soliciting the senses

KANVA then focused on the journey itself by designing new passages aimed at transforming the existing linear path of discovery into a more dynamic experience, where visitors take charge of their own journeys through the Biodome’s five ecosystems, which are housing more than 2 500 animals and 800 plant species.

Conceptually aiming for a more immersive experience, KANVA focused its attention on soliciting senses, relegating sight to the end of the line behind sound, smell and touch. From the calming lobby hall, the undulating living skin funnels visitors into a ten-metre tunnel leading to the central core, where their exploration of five ecosystems – Tropical Rainforest, Laurentian Maple Forest, Gulf of St. Lawrence, Sub-Antarctic Islands and Labrador Coast – begins.

Photo credit: James Brittain

The entry tunnel features a very subtle floor incline, intended to slow the pace of movement through a compressed white passage and to void the mind for fresh sensory input. Once visitors reach the central core, smaller slits in the living skin, called eco-transits, lead them towards the ecosystem entrances.

As automatic doors at the end of the eco-transits open into the ecosystem, it remains visually obstructed by a curtain of beads. By the time visitors pass through the beads, they have been exposed to the climate, smells and sounds of the natural habitat before seeing anything. At the entrance of the Subpolar Regions, KANVA designed a new ice tunnel that acclimatises visitors during the transition, while the sounds and smells of puffins and penguins ahead provide additional sensory stimulation.

Vertically, KANVA added an entire new level above the ecosystems, which is accessible via walkways and enabling visitors to move through the foliage of majestic trees of both the Tropical Rainforest and Gulf of St. Lawrence ecosystems. The walkways lead to a new mezzanine, offering aerial views of the various ecosystems and the pure white nucleus. The new mezzanine also serves as a technical floor, with interactive educational exhibits and insight into the elaborate machinery required to preserve the facility’s delicate ecosystems.

Photo credit: Marc Cramer

Comfort from beaver to sloth

Before designing a new water basin for the facility’s resident penguins, KANVA staff spent weeks with biologists and veterinarians to gain insight into the species’ swimming patterns. To provide an authentic feel to an observation point where visitors can observe beavers in their natural habitat, the firm studied the architectural prowess of the beavers. The idea emerged to let the beavers carve the wood themselves, which was then dried and used to line the interior of the space.

“Before you can even begin to design in an environment with living species all around you, education and a notion of humbleness are required,” explains Bebawi. “We take basic assumptions about ourselves for granted when we design for other human beings, but designing for an otter or a sloth requires that you re-educate yourself.”

The entire experience has enriched KANVA’s journey as an architectural firm. The educational process has advanced their exploration of how buildings, rather than being barriers to external forces, can be rendered more permeable as harmonious cohabitations between humans and nature.

“We need to reconnect people with the environment, and the Biodome does that in a refreshing way that we are proud to have contributed to,” adds Bebawi. “This project has provided us with six years of invaluable knowledge, preparing us for new and innovative approaches to future projects where architecture becomes a tool to promote and facilitate environmental change.”

“The Biodome migration is much more than just a facelift. It’s a migration in our way of viewing our relationship with nature.” – Charles-Mathieu Brunelle, director of Espace Pour La Vie

Outstanding and inspiring teamwork

“The Biodome migration could never have happened if everyone had worked in silos. The level of complexity of the existing context and the cohabitation with living species required the participation of all stakeholders to succeed. For me, this high level of collaboration reflects what we need to do to collectively address the environmental challenges facing humanity!” – Rami Bebawi, KANVA – designer and architect of the migration project

The design team proposes a multidisciplinary architectural approach that brings to light the building’s original vault – an absolutely unique engineering gem. In the ecosystem environment, this approach provides multiple perspectives on the living species in a gesture of rapprochement and integration of visitors within the habitats, anchored in a strategy that promotes sustainable development and an immersive museum experience.

The approach favours a progressive route rather than a linear one, which is encouraging visitors to wander at their leisure, a little like they would do spontaneously in nature. Creativity, sustainability, relevance and transmission are at the heart of this regeneration.

Facts and figures
• Number of animals: 2 500 animals of more than 200 species.
• Over 800 species of tropical and temperate plants are presented seasonally in the ecosystem.
• Biggest collection: Invertebrates and fish.
• Tallest tree: Specimen of the genus Sterculia, over 18m tall.
• Source of pride: Birth of a northern rockhopper penguin chick in 2019 in the temporary penguin habitat.
• Oldest residents: Four sturgeons over 46 years old, one 37-year-old Atlantic puffin, several common murres over 33 years old and several turtles at least 30 years old.

PROJECT FACT SHEET
KANVA: Design architect, Quebec architect, coordinating architect, project manager. In collaboration with NEUF Architects.
Bouthillette Parizeau Inc.: Electromechanical engineer.
NCK Inc.: Structural engineer.

THE TEAM OF COLLABORATORS
Groupe GLT+: Building code specialist and cost consultant.
Atelier 6: Specification writer.
LightFactor: Lighting design consultant.
La bande à Paul: Collaborating exhibition designer.
Anick La Bissonnière: Collaborating set designer.
Nathalie Matte: Collaborating museologist.
Bélanger Design: Wayfinding specialist.
Topo 3D: Land surveyor.
Soft dB: Acoustics specialist.

For more information on this extraordinary project, visit www.kanva.ca.

Main image: Marc Cramer

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/floorsfreemag
Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/register/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like