If you want to redesign your already beautiful private property and turn it into something unique and simply breath-taking, chances are you will achieve it by using Rheinzink products. This will ensure a property that rivals any of its competitors – in fact, chances are good your rivals will turn to you for advice, and when looking at the end result of a private residence in Northcliff, Johannesburg, this advice will be invaluable.

The original land was earmarked for the development of a townhouse complex which had already been in the works when the client acquired the land. The project was discontinued, and the challenge was to manipulate the existing structure to accommodate the existing brief for a single residential home.

The client’s brief was for a contemporary residential design comprising of en suite bedrooms for their growing family, an independent study, a family room, living room, kitchen as well as accommodation for a separate guest suite and pool pavilion. Emphasis was placed on offering northern light exposure to all rooms, as well as seamless transitions between indoor and outdoor living areas.

“Adding to the more than 10 million trees planted in the city of Johannesburg, each courtyard will have a deciduous tree as its focal point to experience the changing seasons and help regulate the temperature of the surrounding rooms,” explains Paolo Deliperi from PDA Architect.

The construction is a conventional 220mm double-skin brick wall, which is then plastered and painted. In the case of the bedroom pavilions this wall is cladded in Rheinzink, using timber battens and marine ply.

Design conceptualisation

The site was rather steep, which isn’t ideal for a family environment as we spend a great deal of time outdoors in South Africa. The concept was to create a home where the flow was intuitive and the transition between indoors and outdoors was seamless. To achieve this, a large basement was cut into the steep side, which comprised ample parking via garages, the guest suite and storage areas.

“The walls on the lower level are splayed resulting in the apertures for doors and windows revealing the wall thickness, thus creating deep shadow lines and rooting the building to the ground,” Paolo highlights.

Using the roof of the basement, they were able to level the site and effectively design the rest of the accommodation on a single level. The levelled lawn and pool were also accommodated on this level, thereby creating the easy flow that was desired. “The result of this composition is that the interior and exterior spaces are diffused and the boundaries blurred,” Paolo continues.

It was also important for all the rooms to face north. They separated the living and sleeping areas so that there is a clear distinction between the public and private areas.

“On the upper level the pallet of materials is in direct contrast to the basement level and consists of a combination of glass, steel, hardwood and zink,” says Paolo.

Rheinzink was used in contrasting ways with the timber, glass and steel.

Key design element

The residence is designed in such a way that the building mass is reduced by breaking the building up into individual pavilions, each with its own independent roof structure. The public pavilion, comprising of all the living areas, kitchen, dining and family room, is separate to the more private sleeping pavilions, which are accessed by a glass gallery. This enabled the maximum use of natural light and created interesting courtyards in the spaces provided between the buildings.

“The upper levels consist of a series of separate roofs and together with the varied choice of materials make the building visually lighter and layer the composition as a whole,” says Paolo. “The concept of the upper level was to arrange each and every individual pavilion in such a way so as to benefit and maximise the optimum solar orientation to the North. The resultant spaces between the ‘pods’ become courtyards, treated as rooms left open to the sky.”

Site: 4 066m²
Residence: 684m²

Specifying Rheinzink

Rheinzink was chosen primarily for its beautiful patina, durability and aesthetic beauty by offering a large flat profile. The material works beautifully, not only as a roof finish but as a vertical cladding as well. The material also contrasted in interesting ways with the timber, glass and steel.

The construction is a conventional 220mm double-skin brick wall, which is then plastered and painted. In the case of the bedroom pavilions this wall is cladded in Rheinzink, using timber battens and marine ply.

This resulted in a very liveable, practical home with level living and garden areas. The outcome of using the pallet of different materials also worked well in that each tells a story of the other.

“An elevated roof garden above the pool terrace completes the compound offering spectacular 360-degree views of the Johannesburg skyline and the largest urban jungle in the world,” Paolo concludes.

Rheinzink
Tel: 021 671 2600
E-mail: info@rheinzink.co.za
Website: www.rheinzink.co.za

For more technical articles, sign up for our newsletter: http://www.buildinganddecor.co.za/register/. Subscribe to our free magazine on www.freemagazines.co.za. Or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor, https://www.instagram.com/buildinganddecor/ and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/.