fbpx

Project: Marrying spatial needs with an old home

by Ofentse Sefolo
Project: Marrying spatial needs with an old home

Casa YAD, a four-storey 160m² terraced house in Sant Cugat del Vallès near Barcelona, Spain, was recently refurbished at the request of the owners in a budget of €150 000. Following an in-depth process of reflection with the client, GOKOSTUDIO, an architecture and interior design firm, was commissioned to perform the renovation.

Casa YAD was built during the eighties and is surrounded by refreshing, pure air filtered through the Sierra de Collserola, a mountain range between the Besòs and Llobregat Rivers, separating the home from Barcelona. The most challenging aspect of the project was the limiting height of the house, with just two and a half metres between floors.

The first phase of the project was straightforward as the inhabitants of the house clearly identified their needs and priorities with the firm. However, the desired spatial layout was at odds with the inherited house. There was also not much space for storage, so this formed an integral part of the project and simplicity in the space was brought to fruition through a combination of distinctive, elegant materials.

The kitchen, dining room and living room spaces are a continuous flow, distinguished from each other by the distinct change in materials used for the furniture and flooring in the different spaces.

Precision necessary for tight spaces
The design of the bathrooms and selection of fittings had to be very precise to avoid lowering the ceiling a single centimetre. While respecting the axes and symmetries that make the living room harmonious and proportional, the guest toilet was fitted into just 0.90 square meters and even the dark grey colour was effective in drawing you in.

Casa YAD was built during the eighties and is surrounded by refreshing, pure air filtered through the Sierra de Collserola, a mountain range between the Besòs and Llobregat Rivers, separating the house from Barcelona.

Continous flow
The whole ground floor opens onto the back garden to provide a closer relationship with the outdoors thanks to a huge sliding window which spans between the two side walls.

The kitchen, dining room and living room spaces are a continuous flow, distinguished from each other by the distinct change in materials used for the furniture and flooring in the different spaces. While respecting the axes and symmetries that make the living room harmonious and proportional, the guest toilet was fitted into just 0,9m² and even the dark grey colour was effective in drawing you in.

The whole ground floor opens onto the back garden to provide a closer relationship with the outdoors, thanks to a huge sliding window which spans between the two side walls.

The first floor of the house gave up one of its old bedrooms to expand the master bedroom, with light and space that spreads throughout the entire area, even disguising its low ceiling. The attic floor has been made the perfect office space by keeping its “orange” wooden ceiling and a bookcase inherited from the previous owners to contrast with the new micro-cement floor.

With its unassuming style, purity of materials and simplicity of lines that are anything but minimalist, Casa YAD is able to make room for contemplative spaces, despite the hectic pace of its inhabitants. The limitations of this idyllic home have been cleverly embraced by GOKOSTUDIO, which has given the inhabitants a light-filled, airy environment with the impression of increased space.

Full thanks and acknowledgement are given to GOKOSTUDIO for the information in this article.

The design of the bathrooms and selection of fittings had to be very precise to avoid lowering the ceiling a single centimetre.

You may also like