fbpx

Patterned public square based on an Albanian carpet

by Madelein
Patterned public square based on an Albanian carpet

The Rotterdam-based studio, Casanova + Hernandez, was commissioned by the Albanian Development Fund to oversee the redevelopment of the waterfront on the shores of Shkodra Lake, which is near the border with Montenegro.

The defining feature of this waterfront plaza and streetscape in Shiroka, Albania is the use of granite stone to replicate a traditional Albanian carpet.

The area had been occupied by private houses, restaurants and parking areas that were constructed illegally in the years following the fall of communism in Albania in the early 1990s. The Albanian Carpet project involved demolishing the existing structures to create Shiroka Square, a 20 000m² public space from which citizens can enjoy views across the lake.

Inspirational idea
According to the architects, the decision to use a design based on traditional carpets was intended to lend the public space “a unique and domestic identity”.

“The project not only aims to physically and functionally restore Shiroka waterfront, but also to rebuild the feeling of belonging and attachment to the public space,” the architects claimed. The entire square, as well as the pavements, street and seating were constructed using black and white granite blocks laid in a pattern typical of Albanian carpets.

As well as being informed by carpets, the landscaping was designed to evoke the feeling of a house consisting of rooms with specific functions.

Oda inspired plaza
The layout of the open-air zones was influenced by a type of room called an oda, which is common in traditional Albanian homes. These rooms are typically used to entertain guests and feature low benches lining the space on three sides.

Casanova + Hernandez reinterpreted the oda by introducing U-shaped benches to the waterfront plaza that partly enclose areas dedicated to different uses. “These rooms open the views over the lake and stimulate citizens’ interactions with their different uses such as a playground room, picnic room, lounge room, amphitheatre and a fishermen’s room,” the architects added.

The benches are made from wood, which is also used for picnic tables. At the apex of each seating area, the stone paving forms steps that can be used for seating to turn the central plaza into a space for performances or events.

Several existing trees around the edges of the square were integrated into the design and have been joined by younger trees that provide shade where it is required.

Waterfront regeneration
It is hoped that the Shiroka Square will encourage walking in the area as it forms part of a wider regeneration of the village’s waterfront, which focuses on improving pedestrian access and minimising traffic. A parking area was created at the village’s entrance to encourage visitors to walk rather than drive to the various amenities.

A further phase of the project will see the construction of the Museum of Shkodra Lake on a promontory that will extend out into the water from the square. This will advance the Albanian Development Fund’s objective to turn Shiroka into an important recreational, cultural and tourist centre.

Casanova + Hernandez previously transformed an old government building in the nearby city of Shkodra into the Marubi National Photo museum, adding a two-storey extension with a gridded glass facade to the existing historic building.

Our sincere thanks and appreciation to Dezeen for the information used in this article. For more visit: www.dezeen.com

Photos by Ergys Zhabjaku

If you enjoyed this article, sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/register/
Subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/floorsfreemag or join other discussions like these on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like