The PIA Awards: The best of the best designed by Pretoria’s talented architects.

The Pretoria Institute for Architects (PIA) Awards were announced on 22 September, celebrating excellence in architecture from Pretoria’s talented architects and designers.

WALLS&ROOFS editor, Marlene van Rooyen, was one of the eight adjudicators, tasked to adjudicate the 62 entries which included newly built, multiple and renovated residential, commercial or brand, interior, small projects, sustainable, educational, public, interior architecture and heritage projects.

“It was striking how well the architects apply their minds to find the best design solution for each site, how they handled challenges faced and how they answered each client’s brief,” she comments.

This year also saw the WALLS&ROOFS and FLOORS Stand-out Project of the Year being awarded for the first time. We proudly showcase all the winners of the PIA Awards for Architecture.

——————————–

PIA Award of Excellence: Heritage
Heritage Category Winner and Trophy Recipient
WALLS&ROOFS and FLOORS Stand-out Project of the Year award
Military Health Base Depot
Jeremie Malan Architects in joint venture with Impendulo Design Architects

Following an adaptive reuse heritage strategy, the architects breathed new life into an existing military property in Thaba Tshwane. The architecture of the new administrative and educational buildings is derived from the existing palette of brick, concrete and steel, but is not slavishly imitated.

——————————–

PIA Award of Excellence: Residential Architecture (Houses New)
WALLS&ROOFS and FLOORS Stand-out Project of the Year merit certificate
House De Villiers
Konsep Architects

A small, private retirement sanctuary, this courtyard house was designed to be comfortable and secure, yet sophisticated. The building was set back on the site to respect the neighbouring historic house while providing interaction with the outdoors. It also includes well-conceived energy-efficient and environmental building materials and services.

——————————–

PIA Award of Excellence: Residential Architecture (Houses New)
Light House, Johannesburg
W Design Architecture Studio

This design is outward-focussed, seamlessly connecting the home with its surroundings and fusing indoor and outdoor living areas. The steel-cladded roof and exterior blend with the landscape. A planted roof, rainwater harvesting, effective insulation and cross-ventilation contribute to a high level of sustainability.

——————————–

PIA Award of Excellence: Residential Architecture (Houses New)
New Residence Waterkloof
Slee & Co Architects

The judges described this new residence as “arguably the ultimate and definitive contemporary reinterpretation of the region’s farmhouse tradition. Extensive use of wood, brick and glass creates a palette of natural textures. A brick-vaulted circulation spine, robust detailing and over-scaled timber roof structure are distinctive characteristics.”

——————————–

PIA Award of Excellence: Residential Architecture (Houses New)
Residential Architecture (Houses New)Category Winner and Trophy Recipient
House Warmenhoven, Waterkloof Ridge
Honiball Architects

Built on a steep slope, the request for a level lawn terrace and 25m training pool resulted in extensive earth works. Using a limited palette of materials, a platform was created with the entrance to the double-volume home on the south and the terrace overlooking magnificent views towards the north.

——————————–

PIA Award of Excellence: Residential Architecture (Houses New)
House Mouton
Earthworld Architects

Situated on a bushveld plot close to Roodeplaat Dam, the house consists of four linked pavilions around courtyards with a strong indoor-outdoor relationship. The roof and ceiling mimic the horizontal canopies of the acacia trees, while two fireplaces represent anthills and the jagged edge stonewall elements emulate the “klipkoppies”.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
Link House, Southdowns Estate, Irene
Strey Architects

Within the restrictions of estate guidelines, a west-facing site, a large stinkwood tree and existing neighbours, this farm-style house was designed in a U-shape around a pool. The modern, flat-roofed junctions of two prominent pitched-roof bookends with floating roofs, together with cross-ventilation, provide optimal internal thermal comfort.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
House E, Lynnwood Ridge
Nadine Engelbrecht Architect

Integrating this compact double-storey house with the surrounding landscape of the Faerie Glen Nature Reserve, natural vegetation grows around the building and on balconies, while rocks found on site were used in the facade. Sustainable, low-maintenance and cost-effective construction was core in the design.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
House Wiehahn, Zwavelskloof Estate
Thomas Gouws Architects + Interiors

Designed around the indigenous trees on site, the house is organised in functional zones around a courtyard while material choices and colours respond to the surrounding palette of nature. To negotiate the steep sloping site, recessed stone plinths support the structure and create a hovering effect.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
House Jonker, Silver Lakes
Thomas Gouws Architects + Interiors

This large, minimalist home and office outbuilding is sensitively positioned on an odd-shaped site, preserving a grove of existing sweet thorn trees which creates a privacy barrier between the house and street. Split into distinct functional zones, the development allows for extensive accommodation without being overly complicated.

——————————–

PIA Award: Commercial/Brand Related Architecture
Brand Related Category Winner and Trophy Recipient
Foghound Interactive Coffee Company, Midrand
Earthworld Architects

To achieve a unique experience, this new coffee shop and showroom were built using shipping containers as an exciting and sustainable building material. The containers were stacked and placed in such a way to minimise cutting and alterations, while insulation and services were carefully integrated without detracting from the container identity.

——————————–

PIA Award: Public Architecture
Public Architecture Category Winner and Trophy Recipient
Moruleng Cultural Precinct
Office 24-7

The new precinct involves multiple layers of historical influences in the Bakgatla-ba-Kgafela community. It includes two refurbished heritage buildings, traditional stone walling and a new amphitheatre. The design and detailing drew inspiration from Tswana culture with a contemporary interpretation and material twist.

——————————–

PIA Award: Commercial/Brand Related Architecture
273 Tram Street Offices, Nieuw Muckleneuk
Jeremie Malan Architects

To achieve maximum rentable space, the design followed a compact plan with a vertical extension up to the limit of height restrictions. This allows for spectacular views, enhanced by strip windows and an accessible roof. The building also includes a commendable level of sustainability and climatic responsiveness.

——————————–

PIA Award: Sustainable Architecture
Sustainable Architecture Category Winner and Trophy Recipient
Department of Environmental Affairs, Arcadia
Boogertman + Partners

The new six-star Green Star rated headquarters for the Department of Environmental Affairs features innovative technologies to enhance passive climatic strategies and conserve natural resources. The 27 000m² development includes a prominent, curved entrance block, flanked by several rectangular, modular office blocks, each containing a central atrium.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
House Holl
Veld Architects

A contemporary farm-style home, this project employs a wide range of materials, colours and textures. Distinguishing features include a 14m-long open-plan living area, a projecting rammed earth wall at the entrance, glass infill steel structures and a series of courtyards with seamless flow between the interior and exterior.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
The Transformer
W Design Architecture Studio

The architects’ vision was to create a modular design that would allow for alterations or additions to future-proof the structure and facilitate longevity. Keeping the design as simple as possible, the home features an elevated concrete box, orientated to the north, from where the space was carved out.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Alterations and Additions)
Residential Architecture (Alt +Add) Category Winner and Trophy Recipient
Pierneef 267
Ora Joubert Architects

The conversion of this 1960s house involved the reconfiguring of the internal spaces which were linked with new staircases, a new concrete roof, as well as the addition of a painter’s studio and workshop. New vistas and vantage points were created with Corbusian influences and references evident in the complete design.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
House Du Plessis, Groenkloof Ridge
Earthworld Architects

The design of this house frames the panoramic view of Pretoria in such a way that it doesn’t just become part of everyday life, but makes the most of it. The terraced house involves interlocking volumes around a simple L-shaped open plan, and features glazed surfaces, outdoor terraces and wall paintings.

——————————–

PIA Award: Residential Architecture (Houses New)
Stand 47, Monaghan Farm
Thomashoff + Partner Architects

Developed as a case study for modern, energy-efficient living achieved with contemporary building materials, this upmarket family home is built with an innovative lightweight steel structure and incorporates sustainable materials and services. The layout is simple and flexible, creating a comfortable family home.

——————————–

PIA Commendation: Sustainable Architecture
House De Vos
GIITD Architects

The client’s main requirement for the design of this home in a gated community with prescriptive farm-style aesthetics was energy efficiency. The main living and bedroom spaces face north, while active systems include solar panels and rainwater tanks able to store up to 10 000 litres of rainwater.

——————————–

PIA Commendation: Public Architecture
A Re Yeng Nana Sita Memory Box TRT Station
Mathews and Associates Architects

Part of the Tshwane Rapid Transit System, the Memory Box Station consists primarily of glass and steel, reflecting its surroundings, while vertical artworks relating to the area serve as landmarks. Contrasting the rigid external form, the interior is brought to life by a suspended, “dancing” wooden ceiling.

——————————–

PIA Commendation: Educational Architecture
University of Pretoria / Cricket South Africa Indoor Centre of Excellence
Neo Dimensions Architects

This cutting-edge development is the first local cricket indoor training facility to comply with international standards in terms of finishes and equipment. Built on the edge of the outdoors oval, the southern glass facade integrates the two facilities while a freestanding steel fence represents a ball screen for the facade.

——————————–

PIA Commendation: Educational Architecture
University of Pretoria Mining Industry Study Centre
ARC Architectural Consultants

Answering the need for an on-campus study and information centre, the transformation of a defunct square in the engineering precinct resulted in a state-of-the-art facility. It consists of three levels with a central double volume, covered by a vertebrae-type lightweight curved roof spanning 43m.

——————————–

PIA Commendation: Small Project Architecture
St Andrews School for Girls – Art Room Extension
Savage & Dodd Architects

This submission was commended for reconciling the change in level of the space between two Herbert Baker-designed buildings with a stepped exhibition space and external entrances from both the eastern and western side. The roof lets in natural light to the space, making for a well-lit art display.

——————————–

PIA Commendation: Public Architecture
Open-ended Urban Upgrade in Refilwe
Holm Jordaan Architects, Urban Designers

An unpretentious urban intervention, this upgrade formalised an open space in front of a row of existing shops. The open-ended covered area houses public ablution, water, shelter and seating. The robust design involved stainless steel sanitary ware with hidden fixtures and brick screens without glass panes.

——————————–

PIA Commendation: Interior Architecture
Tribeca_Original, Design Square, Brooklyn
Earthworld Architects CC

In typical American diner style, a wrap-around service counter and visible food-preparing areas create an intimate interior. Tribeca’s identity is captured in a rich material palette and colours including bold candy-red offset by electric blue countertops and white wall tiles, with retro lighting fixtures and exposed ceiling services.

——————————–

Full thanks and acknowledgement are given to the Pretoria Institute of Architects for the information given to write this article.