fbpx

Masculine brilliance

by Madelein
Masculine brilliance

The Victoria residence is set in the Waterfall Country Estate, on a site overlooking the waterfall and a lush wetland, stretching over the width of the constrained site to maximise on becoming a receptacle for the views and expanse of nature to the north.

This striking home was conceived and developed as a monolithic stone remnant, which was sliced and excavated to reveal a softer and comforting interior. The exterior is rugged and purposefully reduced to two or three materials. In doing so, the transition to the interior enhances the crossover experience, says Nico van der Meulen, the architect responsible for this striking design.

The interior was created from the requirement of being a liveable and comforting home, coming together using singular materials in different ways. The authentic palette is defined by the threading design language and material, colour and texture used in every space in the home. Natural oak, granite, marble and bronze define the authentic palette.

Three functional levels
The house is divided into three levels, with the basement level containing the entertainment zones, home cinema and playroom. The ground level serves the daily routines of the family, housing a large open-plan living and dining room and a lower indoor pool, intertwining with the double-volume space.

With three different levels visible on the ground floor upon entering the home, the daily functions and zones within the home are defined and organised, with circulation on the entry level, open-plan living, dining and kitchen areas on the mid-level, and the indoor swimming pool, guest suite, lanai and home office on the lower level.

The first-floor level delineates the spaces of reclination, with three suites, the main suite with two independent dressing rooms and a seamless en-suite bathroom situated in the eastern wing, and is contained within a concrete frame seen from the northern facade. The two children suites, with lounge and en-suite bathrooms, are situated towards the west and are contained in the second concrete frame. The upper level also offers a home gymnasium, sewing room and relaxing pyjama lounge floating over the family room below.

The expanse of the home is quite evident in its footprint and its plenitude of rooms and spaces, always offering something new. Ultimately, this home was crafted for its owners to enjoy from a functionality perspective and to enhance their lifestyle.

The man behind the design
Nico van der Meulen Architects, which is situated in Johannesburg, South Africa, was established in 1984 by Nico van der Meulen and his wife, Santa.

The architectural practice focuses on designing innovative, luxurious homes, both contemporary and traditional, tailored to the tastes and needs of its clients. The company remains at the forefront of design by exploring new forms, pushing the boundaries and evolving with technology without compromising on the authenticity of the design, aesthetics, materials and originality.

Nico van der Meulen Architects has designed buildings in more than 40 countries since 1984, many of which have received international acclaim, some as far afield as the United States of America, the United Kingdom, Ireland, Cyprus, Portugal, Australia, Italy, Saudi Arabia, Russia, Canada and many African countries. The firm is known for designing many of South Africa’s most beautiful homes.

For more information, visit www.nicovdmeulen.com.

Photos by Anton van Straaten

For more projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/floorsfreemag
Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/register/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like