fbpx

Innovative employee social centre in Germany

by Zuerita
Innovative employee social centre in Germany

Trumpf, one of the world’s most prolific and respected machine tool manufacturing companies, is famous for one of its architectural projects located at its Stuttgart-based industrial campus and headquarters. This project is the company’s social centre and auditorium, which is as aesthetically complex as it is functional.

The gorgeous social centre is a unique building conceived as a freestanding pavilion (as opposed to the nearby factories, which are continuously expanded on). This makes the building more visible on the campus, as well as maximising its space and interior.

Trumpf utilises the social centre for events, as well as a day-to-day employee hub in which teams are able to relax, be creative and, of course, spend their lunch hour. It has been created to comfortably seat up to 700 people at a time, thus enabling the company’s 2 000 employees to eat there in three separate time slots without overcrowding. There is also reserved seating located in a mezzanine to accommodate additional people in special circumstances.

The manufacturing company is also proud of the fact that the space can be easily manipulated in order to function as an auditorium for all sorts of events and, in these instances, is able to accommodate up to 800 attendees.

The social centre at Trumpf’s Stuttgart-based industrial campus boasts a roof structure that combines a steel frame and columns with a glue-laminated wood-cell infill.

Impressive design elements

One of the most outstanding elements of the Trumpf social centre is its roof, which was originally masterminded and developed by Werner Sobek – a German architect and structural engineer based in Stuttgart and recent recipient of the international Global Award for Sustainable Architecture 2019, under the patronage of Unesco.

Polygonal leaf-like canopy

The goal was to craft a polygonal leaf-like canopy that achieves long spans over groups of columns. Upon inspection, the roof structure combines a steel frame and columns with a glue-laminated wood-cell infill. Each wood-cell has been functionally “coded” and constructed either as skylights with solar glass, as perforated wood-acoustic planking or as artificial lighting cells modified by an aluminium-honeycombed deflector.

When the building was still in the construction phase, there was plenty of concern over how best to go about completing the complicated structure in the most economical way possible. Ultimately, this was done through CNC routing and sawing in an effort to accommodate the more than 300 unique honeycomb joints. The final result is undeniably beautiful and is still a celebrated design within the industry today, despite the fact that the building was completed eleven years ago.

Trumpf’s social centre was masterminded by German architect and structural engineer, Werner Sobek, and completed in 2008.

The architects behind the design

Many of the talented architects from Barkow Leibinger, an American/German architectural practice based in Berlin and New York and founded in 1993 by Frank Barkow and Regine Leibinger, are also responsible for the innovative design of Trumpf’s new social centre and auditorium.

The company specialises in designing and building for the workplace (industry, office and master planning), cultural, housing, event spaces, as well as exhibitions and installations in the public realm on an international scale.

Known for constantly embracing new architectural and design trends at its headquarters, it is certain that this specific innovative project won’t be Trumpf’s last.

Full thanks and acknowledgement are given to www.world-architecture.com for the information contained in this article.

 

 

 

You may also like