fbpx

Customised louvre system brightens up facade

by Tania Wannenburg
Customised louvre system

RVI customised a sun shading louvre system for Empowered Spaces Architects’ new office building.

The brightly coloured louvres on the outside of Empowered Spaces Architects’ brand new offices in Sandton, Johannesburg, create a distinctive facade and add to the building’s creative edge.

Local ventilation and architectural solutions company, Robertson Ventilation Industries (RVI), supplied and installed this tubular sun shading louvre system for a vertical sun shading application.

RVI’s tubular louvre system is a fixed external sun shading system that reduces solar heat gain, lowers air-conditioning running costs and lessens glare, whilst maximising the use of natural daylight.

According to Devin Johnson from RVI, the architecture firm specified the design and colour details for the vertical screen and horizontal blades, and RVI took great care to match the hues as closely as possible and install the system flawlessly to spec. Four customised panels, each a different size, were installed on each side of the building, covering a total area of about 291m².

In order to make this complex installation a bit easier, the extruded aluminium louvre blades were made up in panels. The 150 x 50 x 2mm rectangular hollow section (RHS) blades were attached to a flat plate that was fixed to a sub-structure made from a profiled U-channel support fixed bank to a 80 x 80 x 2mm vertical extruded aluminium square hollow section. The vertical mullions were fixed to the concrete slab at the top and bottom and tied back in the centre of the facade.

The louvre blades, mullions, frame as well as all fixings used to fix the blades in position were powder-coated to suit each slat. All aluminium and bracket components were powder-coated to SANS 1796:2010, to a thickness of 60 micron and to RAL Group 1 colour specification.

Robertson Ventilation Industries
Tel: 011 608 4640
Website: www.robventind.co.za

You may also like