One of the clearest signs of a successful design is when it is still much talked about seven years after having been completed. This is exactly what happened when a video of K-Studio’s animated wave ceiling design for the Barbouni Restaurant went viral on social media over the Greek summer in 2018.

Situated on the beach in the Costa Navarino Resort in Greece, the restaurant was purposely designed with naturally occurring elements to create multi-sensory architecture that sits in harmony with the environment, providing a comfortable refuge from the elements and a sociable atmosphere.

The restaurant rests on a wooden platform elevated from the sand, allowing the waves to break underneath it. The raised structure also allows turtles to lay eggs on the beach without interfering with their natural behaviour.

The restaurant rests on a wooden platform elevated from the sand, allowing the waves to break underneath it.

The prefabricated, removable structure of the building is formed by a grid of natural wooden columns; amongst them, like a sand castle, an L-shaped volume rendered in sand sits among the “forest” of tree trunks to house all the facility areas, such as a kitchen, restrooms and storage.

Eco-friendly ceiling design
Over the outside seating area of the restaurant, an inverted field of hanging fabric sheets forms the canopy that sways soothingly in the dissipated wind, allowing air to circulate and the space to stay cool. This dynamic, animated invention resembles the waves on the beach and offers a rhythm to the restaurant, just like breathing.

The hanging fabric sheets create a canopy that sways soothingly in the dissipated wind.

In addition, sunlight filters through the sheets throughout the day, lighting and shading the space simultaneously.

The eco-friendly wave ceiling negates the need for fans or artificial lighting.

Respecting the setting
Costa Navarino is a prime, sustainable destination and one of the most unspoiled and breathtaking seaside Mediterranean landscapes. Its philosophy is driven by a genuine desire to promote the area, while protecting and preserving its natural beauty and heritage.

K-Studio’s design concept was a holistic one, with every element of the project coming together to create an inspirational yet laid-back atmosphere that perfectly blends into the site.

Full thanks and acknowledgement are given to K-Studio and Insider for the information and images provided.

Project: Barbouni.
Location: Navarino Dunes, Costa Navarino, Greece.
K-STUDIO design team: Dimitris Karampatakis, Konstantinos Karampatakis, Marivenia Chiotopoulou, Thomai Christopoulou, Christina Stamouli, Ioli Zavitsanou, Natassa Kallou.
Photographer: Yiorgos Kordakis.
Awards: Nominated for the Mies van der Rohe Award 2013.
Shortlisted in the best European restaurant category of The Restaurant & Bar Design Awards 2012.

Main image: K-Studio’s design concept was a holistic one, with every element of the project coming together to promote, yet preserve the natural beauty and heritage of the site.
If you enjoyed this article, sign up for our newsletter: http://www.buildinganddecor.co.za/register/.
Subscribe to our free magazine on www.freemagazines.co.za.
Or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor, https://www.instagram.com/buildinganddecor/ and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/.