Casa Âmago was built by Bruno Dias Arquitectura in the historic centre of the village of Ansião, Portugal. The plot had two small houses with no architectural interest, so renovating them was not an option. However, the design had to remain in harmony with its surroundings.

Today, behind the wall and gate stands a one-floor building, with a large central patio, the core from which the theme unfolds into all the other spaces and organisation.

“Âmago” means marrow, centre, core, focal point, and this central patio works as the main point of the house.

The main entrance is located on the east. The house is organised in an orthogonal layout, which contrasts with the organic roof slabs in reinforced concrete, with circular patios.

The main hall leads to the social area, living room, kitchen and barbecue area. Along this axis, are the gym, study, launderette, service toilet room and utility room.

The social area, set on the west side and onto a garden, brings in natural afternoon and early evening light – the time when people most enjoy this space.

In the living room is a furniture piece that was specifically designed for this space, hiding the private quarters and ensuring privacy for users.

Two of the bedrooms and the suite are turned west onto the garden. The third bedroom, the shared bathroom and the private bathroom are turned east towards the central patio. Both bathroom facilities of the private quarters have a patio, which allows for natural light.

The presence of wood in most of the spaces of Casa Âmago gives a unique and personal touch to them, flowing into the core area – the central patio.

Construction start: 2018.
Completion: 2022.
Client: Bruno Dias e Fernanda Santos.
Location: Rua Almirante Gago Coutinho, nº 158.
Area: 765m².
Architect: Bruno Dias Arquitectura.
Project team: Bruno Lucas Dias, Tânia Matias Cristiana Henriques.
Building company: Montoconfra.
Plumbing/electricity: Canalizações Alvorgense.
Carpentry: MCJADuarte.
Flooring: Paumarc.
Coating: Materials Carlos Silva e Miguel Ferreira.
Metalworking: Jolusilva.
Photography: Hugo Santos Silva.

Full acknowledgement and thanks go to http://www.brunodiasarquitectura.pt/ for the information in this editorial.

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/fwsubs Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/stay-in-the-loop/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

Subscribe to our Community👇

Stay Inspired, Stay Educated, Stay Informed

By subscribing you agree to receive our promotional marketing materials. You may unsubscribe at any time.

We keep your data private.