fbpx

Armenian school expanded for collaborative education

by Ofentse Sefolo
Armenian school expanded for collaborative education

Named after the first letter of the Armenian alphabet, Ayb School is a private educational complex in Yerevan, Armenia. Having opened its doors eight years ago, a third 4 200m² building was recently added to accommodate 240 students.

Designed by Storaket Architectural Studio, the new Ayb C building was envisaged as an open and collaborative education environment that is multifunctional, and which allows for learning to occur in different ways. The building features various laboratories, art and craft studios, a sports hall, an amphitheatre, game and recreation zones and a library, which are all equipped with modern educational technologies to make the learning process as seamless as possible.

Using hidden openings and walkways, the first floor allows students easy access to the outside.

Similar to the original two buildings on the campus, all the spaces related to the educational process, such as classrooms, are situated on the upper floors while the social areas, such as the hall and cafeteria, were placed on the lower level. This harmony between the buildings creates a perception of unity of organisational structure, even though substantial differences exist.

The structure’s walls are mainly exposed concrete that has been treated with a water-repellent coating.

 

A sustainable objective
Ayb C uses an energy-efficient air-conditioning system and on the southern facade, solar panels are mounted on the external wall. A proprietary technology, developed by the architects from Storaket, uses sensors to automatically position the solar panels where the sun’s rays are most abundant. A system for automatically dimming windows, in the event of excess light, has also been developed and implemented.

A low-key colour scheme was used throughout the building, keeping paint to a minimum.

The structure further does not incorporate plaster, and paint is kept to a minimum. The walls are largely exposed concrete and have been treated with a water-repellent coating. All wiring and communication engineering are exposed and a low-key colour scheme is used throughout the building.

The interior of the building was designed to allow for learning to occur in different ways.

The first floor of the building integrates an open flow with the amphitheatre and also facilitates entry to the basement workshops. With hidden openings and walkways, this interior is connected to the exterior landscape, allowing easy access to the outside and allowing students to interact with nature.

Despite the basement being submerged 4m below the ground, these rooms also have access to natural light. This is thanks to the boundaries of the excavation going far beyond the contours of the building, forming a free perimeter for walking and going out into the yard and creating a green roof on a portion of the building.

Full thanks and acknowledgement are given to Storaket Architectural Studio for the information and images provided.

Check out this video to see how the building took shape and view the completed interior.
Video link: https://www.youtube.com/watch?v=3dRhc4gahHc

 

All wiring and communication engineering are exposed for easy access and functionality.

Main image: Photos by Sona Manukyan and Ani Avagyan

The building’s shell visually supports a large, white block form that houses the second and third floors.

You may also like