fbpx

Archetypes experiment in China

by Madelein
Archetypes experiment in China

Main image: Photo credit Songkai LIU

An experiment of archetypes has been done in Shanghai, China, using small-scaled temporary buildings to stimulate the site.

Building properties

The research comes from original architectural aspirations, theoretically exploring them from macro and micro perspectives. The building properties change based on demand, with the material basis determining its properties – from the primitive hut that realises the basic needs of human living, to the church that holds the common faith and provides the earliest formal gathering space.

The current living space must enhance the quality of life of users and further meet their spiritual needs, hence the requirement of a new approach in architecture: To detect macroscopic urban problems and propose systems to correct them through architecture. On a small scale, it raises communication opportunities for people and further activates the vitality of the community at a macro level.

Photo credit: Songkai LIU

Wooden Pavilion #2

Based on previous theoretical research, Wooden Pavilion #2 is a prototype combining theory and practice. Based on a human scale, each section of the pavilion is used to set different spaces to guide people and their interaction patterns.

In terms of the specific design process, the formation strategy of Wooden Pavilion #2 begins from the human scale and then combines proxemics, behavioural science and ergonomics to further set up the specific path and behaviour of visitors in the space. People carry out various social activities in the various sections of the pavilion, while enjoying the harmonious natural environment of the river in the west and the humanistic environment of the village in the east.

Lack of functional public spaces

Previously, there was a long-standing lack of pleasant and functional public spaces in the surrounding villages. Wooden Pavilion #2 not only creates a dialogue with the traditional architectural forms of the village but also serves the residents, who – in their leisure time – can communicate and enjoy the harmonious relationship between the architectural space and its surrounding nature.

The theoretical nature of the social relationship between space and people is illustrated by the villagers’ actual use of the building, which becomes an important public space node to stimulate the vitality of the surrounding community.

In addition, Wooden Pavilion #2 has become a must-see destination for tourists, becoming a significant part of the rural economy.

Technical sheet

Project name:Wood Pavilion #2 experiment on space prototype
Design firm:LIN Architects (www.lin.archi), design contact (lin@lin.archi)
Project location:Zhenjiang, Jiangsu, China
Area:50m²
Year:January 2022
Land area:200m²
Lead architectsLin Lifeng, Zongrui Chai
Teaching research support and materials support:RAC Studio (www.racstudio.cn)
Construction guidance:Shanghai MuleKangle Wood Structure Co., LTD
Technical consultants:Shao Yinghong, Hu Hongman, Xie Gong
Owner and venue:Aoya Design, Jiangxinzhou Wutao Village
Drawings:Hu Xinwen, Xi Zhihua, LihuanyangHu
Design participation and site construction:  Hu Xinwen, Xi Zhihua, Li Huanyang, Wang Sijie, Jian Jilei, Xu Ruoxin, Ye Xingtong, Yan Zhanlin, Wei Qingyuan, Wang Tianxu, Wu Zile, Yu Tingting, Lin Tianyu.  
Photographs:Songkai and Lin Lifeng

Full acknowledgement and thanks go to v2com-newswire.com for the information in this editorial.
Visit https://lin.archi/ for more information.

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/fwsubs

Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like