fbpx

Amvest’s new office is the epitome of good design

by Madelein
Amvest’s new office is the epitome of good design

Investment management / development company Amvest wanted their new head office in Amsterdam to be a good example of its own developmental qualities. To showcase and reinforce how a good office embedded in an environment has to relate to its users, Amvest started pioneering in its own backyard, a former industrial zone turned residential area.

Nothing about this project is standard, with everything being specifically designed and tailor-made for the company. This includes the exterior of the building designed by Rietveld Architects and the expertly designed interior crafted by Firm Architects.

When visitors enter the building, they step into a 20m² elevator that doubles as a meeting room. The elevator/meeting room, complete with furniture plants and art, slowly travels between levels so that visitors can take in captivating views of the environment. The result of the elevator in the middle means more employees use the central staircase.

Sustainable and recycled flooring

The words “sustainability”, “flexibility” and “innovation’” form the basis for everything within Amvest’s head office. The sustainably backed carpet, for example, looks like a fabric version of a concrete floor. This pays homage to the concrete factory that stood on the site.

Customised and recycled oak herringbone flooring was installed in the informal areas. The herringbone floor has a magnetic layer that eliminates the need for glue and enables its reuse in the future.

Acoustics are enhanced through specially developed ceiling panels that serve as cooling and heating. A roof garden with WiFi access and plants throughout the building promote working outdoors and a healthy environment indoors.

The custom-made workspaces are height adjustable. Interaction is encouraged through the open light spaces, where double-height windows allow an optimum amount of natural daylight. More intimate middle areas are less lit and accommodate different activities of work.

Special benches and tables are integrated into the ceiling of the top floor, offering instant seating capacity at the push of a button. This flexibility is also found in the upholstered mobile wardrobes, which serve as acoustic screens. This high level of customisation, key to the design, is used as a decisive, stimulating and moving part of the interior.

Full thanks and acknowledgement are given to www.v2com-newswire.com for the information contained in this article.

Photos courtesy of Studio de Nooyer

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/floorsfreemag
Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/register/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like