Alvisi Kirimoto recently completed the restoration and extension of Villa K – a refuge in the vineyards of northern Italy. Nestled on two hectares, the complex of 910m² consists of two existing volumes and a small additional body with outdoor spaces.

The project

The project, starting with the landscape, defines the new entrance, beautiful views and arrangement of the new elements.

Heart of the project

The heart of the project is the wooden extension, which extends the living area of the main building. Natural materials such as oak-plank flooring was used. The walls and ceilings in a light colour, along with the use of large windows, create a bright and minimalistic look.

The structure is covered with cedar wood slats and leads to the pergola that overlooks the garden, pool, the porch that houses a BBQ area and pizza oven.

Natural elements

The outdoor has been totally renovated and includes various elements allowing the villa to appear different, depending on the viewpoint. Natural elements are the inspiration for the project. Architects Massimo Alvisi and Junko Kirimoto explain: “The idea was to compose a single permeable space between inside and outside, so that the structure emerged from the hills like a hidden pearl, and the bursting energy of the landscape could be appreciated from every corner of the house.”

Preservation of the ancient complex

Continuity has been created between inside and outside as the structural pace, the rhythm of the openings and the wall consistency of the ancient rural houses have been preserved from the ancient complex parallel to the natural material additions.

Glazed surfaces amplify the sense of openness while maintaining the privacy of domestic environments.

The main building

The main building is spread out over three levels, with the ground floor housing the kitchen, dining area and a large living room, leaning outwards thanks to the added wooden volume. A double-sided gas fireplace made entirely of iron hangs from the ceiling and separates the rooms, dining area and living room.

The master bedroom, with a walk-in closet and bathroom, is on the first floor.

The main suite has a ceiling with the original red brick vaults and a large, closed arch in iron and glass, separating the sleeping area from the private sitting room.

The other suite is configured as a large loft with a sleeping area and a private bathroom, in visual continuity with the sitting room.

On the lower floors and on the ground floor of the main building, white walls and brick ceilings reign. On the first floor, white walls and ceilings autograph the main building, and ceilings with exposed wooden beams painted white to distinguish the smaller one.

The smaller building

Another smaller building, which is spread over two floors, includes three other suites. It has two upstairs bedrooms and a small loft downstairs, each with independent access from the outside. Alvisi Kirimoto succeeded in creating a farmhouse that enhances an authentic living dimension, combining rural charm and contemporary elegance.

For more information, contact Alvisi Kirimoto:
Tel: +06 454 73 803
Email: info@alvisikirimoto.it
Website: www.alvisikirimoto.it

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/fwsubs Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/stay-in-the-loop/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

Your blueprint for success - Don't miss out on expert advice and industry updates.

 

Subscribe to our weekly newsletter

Join an enthusiastic building community… stay inspired & educated on all your building needs