fbpx

Abandoned building becomes Beijing beauty

by Ofentse Sefolo
Abandoned building becomes Beijing beauty

“Readapting the abandoned industrial area, the new five-star hotel, designed by Lissoni Casal Ribeiro, will include a series of interconnected structures divided between the main building and the guest rooms building.”

The new hotel in Beijing, China, will be constructed within an abandoned industrial area and inaugurated in 2022, on the occasion of the Beijing Winter Olympics. The entire complex, named Shougang Park, is about 20km from the Forbidden City and is where many of the Olympic sports venues will be situated. The five-star hotel, managed by Shangri-La, will include a series of interconnected structures divided between the main building, which will be housing the common areas, and the guest rooms building, which will accommodate 282 rooms.

This integrated project by Lissoni Casal Ribeiro regards the architecture of the facades together with the main building’s existing structural framework, which was kept revealing a skeleton of clear industrial heritage consisting of concrete walls and steel roof trusses, with the design of the interiors and that of the internal and external green spaces.

Main building

The existing structural framework of the main building is maintained but emptied of its interior to reveal a skeleton of clear industrial heritage consisting of concrete walls and steel roof trusses, evidencing those ravages and markings of time that have transformed it into a fascinating backdrop.

An extensive facade in glass covers the original structure, enclosing the building in a transparent skin that leaves the style of the building intact while controlling the light and temperature inside, transforming the architecture into a large and contemporary winter garden filled with greenery.

Taking full advantage of the internal height of over 20m, the space has been organised on two levels. The ground floor has been conceived as a large square, an area that is also open to the city, with bars and restaurants distinguished by large tables inducing conviviality. The mezzanine on the first floor is instead contained in a wood structure, a “nest” that brings a more intimate scale to the area and which houses the reception and a generous lounge area.

Unique facade

The facade is composed of bricks and natural materials that need little maintenance and possess optimal thermal and ventilation properties.

There are fewer industrial references here in order to ensure maximum comfort, both physical and visually, with the rooms being characterised by muted tones and warm materials that draw on local tradition.

An extensive glass facade covers the original structure, enclosing the building in a transparent skin that leaves the style of the building intact while controlling the light and temperature inside. It is transforming the architecture into a large and contemporary winter garden filled with greenery.

Bringing back life

An enormous quantity of greenery and plants fill the spaces, almost as if nature is seeking to take possession of these once abandoned buildings, and dialogue with the architecture and the predominant materials of cement and wood.

The furnishings are custom-made, integrating objects of contemporary taste with reference to local culture and tradition reinterpreted in a contemporary key. Carefully selected art installations that are also inspired by the industrial past are placed throughout the building.

A fully glazed protruding volume nestles in the existing industrial structure and houses the wellness area with its pool and gym.

A new construction extends the main building and houses the events spaces. Here the facades are clad in black ceramic bricks, and it is marked out by the contrast between the large exterior wall and the narrow proportions of the vertical and horizontal openings. The technical elements, such as large ventilation pipes, are left visible and integrated as significant components of the architecture, respecting and recalling the industrial identity of the original part.

Interior rooms

The building for the interior rooms, which houses 282 rooms, is connected to the main building by an elevated bridge. The design intent here was to soften the overall massing by dividing it into smaller volumes, separated by vertical openings.

To give balance and proportion to the structure, the facade is visually divided into three different horizontal layers – the ground floor with terraces and cantilevering canopies that detach the building from the ground, giving it an air of lightness; a second and more compact layer; and finally a large canopy that floats above the roof, sheltering it from direct sunlight and concealing the mechanical, electrical and plumbing areas.

It is expected that the project will be completed in 2022, in time for the Beijing Winter Olympics.

Our sincere thanks and appreciation to https://www.worldarchitecturenews.com for the information contained in this article.

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/fwsubs
Sign up for our newsletter: https://www.buildinganddecor.co.za/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like