Architect embraces innovative design solutions for a residential property that seek to include its natural surroundings in the architectural approach.

The creation of a unique residential property that not only services the needs of its residents, but also showcases architectural excellence through the integration of sculptural compositions that spread in simple geometric forms, is what resulted in this residential construction in Canada, which is gaining the attention of the international community.

The division of the volumes and the recess position of the main body, just like its angle, suggest a singular perspective and dynamic volumetrics that have sensitively integrated contemporary architecture into a district dating from the fifties. With regard to size, colour and selected profiles, the chosen materials are in harmony with the sloping-roof homes within this sector. In addition, this new construction is covered by impressive and captivating white wood cladding, adding another individual element to this property.

The residence, located in Greenfield Park, was designed for a young family settling in a suburb close to Montreal. In contrast to a very private façade from the street, the plentiful fenestration of the living area of the house offers a strong relationship with nature, as well as remarkable points of view out onto the large garden, which is just a few kilometres away from the city.

The fluidity of the plan, the simplicity of lines, the omnipresence of white and well-assembled materials, celebrate the dynamism of simple geometrical forms that contribute to the sculptural effect. The entrance hall, toned up by a sculptural staircase, a library and a reading corner, is completed by an angular, central volume spanning a height of more than 5,8 metres. This is to manage circulation, protect the family’s living space and also serves to hide the wide entrance closet, the butler’s pantry and the refrigerator.

Two terraces form part of the architectural design, with the first being covered and leading to the expansive backyard while the second on the second floor offers maximum periods of sunshine and almost complete privacy.

The ground-floor terrace, with its concrete floor slab at the same level as the interior slab, adds a natural continuation of the living space and contributes to the dynamic usage of space as well as to the closeness of the home with its natural surroundings. The overhanging upper floor shelters a large section of the home’s surface from the hot summer sun beating down, as well as from other natural elements such as rain.

The second-floor terrace adjoins the branches of a majestic leafy tree, resulting in a play of angles that once again embraces the natural surroundings. Accessible from each bedroom, the second terrace, lined with an angular rail clad in white wood, creates a space that is perfectly adapted to ensure privacy and comfort.

All of these design elements have come together flawlessly to create a functional, beautiful and comfortable home that utilises its natural surroundings in an innovative manner while embracing creative design and installation of large surfaces such as floors.

Area: 320 m²
Year designed: 2012
Year built: 2013
Architect: Jean Verville