Terminal 1 at El Prat Airport in Barcelona underwent a beautiful installation with large format, polished quartz flooring.

The new terminal at El Prat Airport in Barcelona has light as one of its hallmarks, unlike the other buildings. The use of daylight through walls of serigraphed glass allows its public spaces to be lit solely with a soft light, thereby contributing to energy savings. This terminal currently handles 90 operations per hour and receives 55 million passengers a year, making it the second busiest airport in Spain.

The T1 at El Prat is much more than an airport as its design brings together maximum functionality, the incorporation of modern technologies, respect for the environment and the use of unique, top-quality products such as Silestone. It is, without a doubt, a project that combines an international and multicultural character with the brightness and the warm atmosphere afforded by Mediterranean architecture.

Of note are the barely visible joints between the slabs resulting in a smooth and continuous visual space. The use of a sturdy material was a prerequisite for this terminal – a place where over 6 000 people work, that receives large numbers of passengers each year, and where more than 50 airlines operate. Silestone, which is available in over 60 colours and made from 93% natural quartz, fulfilled this requirement.

4 000m² of large format Silestone Rojo Eros (Red), customised by the project designer, Ricardo Bofill Taller de Arquitectura, was specified for the flooring of the shopping area, resulting in a unique and continuous stretch of red in order to highlight the columned space. Its polished finish reflects the daylight from the courtyard skylight and also softens the various artificial lights of the shops that are found along the way.

The end result is a functional yet beautiful and memorable installation that truly resonates with the needs of those who make use of the airport. Product selection was key to the success of this project, as it has to fulfil stringent requirements for several years to come, while remaining relevant in terms of aesthetics – and everyone would agree that this was achieved.