fbpx

North Fitzroy Library

by Jorentia v Rhyn

Project location:

  • Melbourne, Australia

Product used:

  • Perforated Nordic Brass solar screens define the character of a key community building

Project description:

The North Fitzroy Library and Community Hub is a three-storey building incorporating a library, Maternal Child Health Facility and community spaces.

The tapered site presents long facades to the east and west. The eastern facade allows glimpses into the building, particularly at night, with views out to the public urban space.

Much of the glazing is shielded by the curved, vertical screens of perforated Nordic Brass, each one offset against the next. The pattern formed by the perforations in the brass is derived from the dappled light patterns from the trees in the adjacent Edinburgh Gardens.

This theme continues internally with perforated Nordic Brass applied to internal features such as the reception desk.