fbpx

Kaleidoscope in black concrete

by Madelein
Kaleidoscope in black concrete

Picture walking in on a non-visible arch but not an invisible one – hidden through a dramatically lit glass-brick and mirror curtain, a den, a dualist dream, a cave.

This clandestine nature was the inspiration for Renesa Architecture Design Interiors Studio’s showcase of new typology of an oriental design of speakeasy as one of New Delhi’s trendiest restaurants and bars, where intimacy and unadulterated textures, invites the visitor to linger and soak up the brilliance.

Black interplay

The black concrete by Studio Renesa was the consequence of a dialogue between a speakeasy and design. The result is a game of mimetism with the material, playing hide-and-seek with the constraints of the space and place itself.

As you first venture through the glass-brick entry, the first impression is that of a mirage created by a reflective mirror staircase with pendant lights hanging at different lengths. Right ahead is a black curtain, which separates the world of hidden encounters from the dinner area upstairs.

Behind the curtain, the “cocktail cave” is much more industrial-meets-underground in appearance. The first “lair” of the concept is the divide between the two raw materials; grey and black concrete that visually consolidates the space.

Lair of escape

The trapezoidal space divides the infusion bar from the cocktail bar, which in turn features foldable tables and bar stools to free up the space as the night progresses. The infusion bar enjoys a more mellow vibe, with comfortable seating and intimacy. The striking aspects of this floor are the curved seating area shelled out of the existing structure and the glass-brick smoking room that provides silhouetted and tainted views of the cocktail bar.

Carefully curated walls

Adopting a theme of twists in terms of monotones and contexts, the second “lair” added character and intrigue by carefully chosen fluted glass and slip openings in the wall defining the sushi and sake bar on the second floor. As one floats up the spiral staircase, in awe of the materiality, the sushi bar is a live station with high seating overlooking the double-height space. The adjacent side features the formal dining area, which has a more subtle yet dimly lit vibe for close gatherings.

Magical transportation

The third and final “lair” serves as the clandestine entry – opposite the kitchen and storage, a visitor finds himself in front of a private dining area concealed within the wall, put forward as an undisclosed hideaway. The disguised facade is created through the fictional narrative to transport visitors away from their normal, everyday lives and involve them in the company of good friends and well-crafted cocktails for a few hours.

In conclusion, the project is an antithesis: Made out of glass blocks, silver sheets and wood, it invades the space to unfold, deploy and flip itself on the walls, floor and ceiling, giving rise to a cocktail bar. Arranged in a rectangular array of fluted panels, in line with the black arcade, merging into the next space diagonally – the design with conical lights and plants suggests a sanctuary, an escape: Lair.

PROJECT OVERVIEW
NEW DELHI, INDIA
Architects: RENESA Architecture Design Interiors Studio.
Area: 3 600ft².
Year: 2021.
Photographs: Niveditaa Gupta.
Manufacturers: IndiHaus Lighting, White Lighting Solutions.

Our sincere thanks and acknowledgement to Arch Daily for the information contained in this article.

For more international projects like these, subscribe to our free magazine on http://tiny.cc/fwsubs
Sign up for our newsletter: http://www.buildinganddecor.co.za/register/ or join other discussions on http://www.facebook.com/buildinganddecor, http://www.twitter.com/buildingdecor and https://www.linkedin.com/showcase/10172797/

You may also like